Vene rubla on pärast SWIFTi panga sanktsioone väärt alla 1 USA sendi

Rubla väärtus langes esmaspäeval rekordmadalale, alla 1 USA sendi pärast seda, kui Venemaa lõigati ülemaailmsest pangamaksete süsteemist välja kättemaksuks sissetungi eest Ukrainasse.

Vene valuuta langes reede hilisõhtul umbes 84 dollarilt dollari kohta ligi 26%, 105,27-ni.

USA, Jaapan ja teised lääneriigid asusid nädalavahetusel kehtestama Venemaa vastu täiendavaid sanktsioone, sealhulgas piirasid mõnede Venemaa pankade juurdepääsu ülemaailmsele pangamaksete süsteemile SWIFT.

Piirangud Venemaa keskpangale seavad sihikule tema juurdepääsu enam kui 600 miljardi dollari suurusele reservile, mis Kremli käsutuses on, mis takistab tema võimet toetada rubla pärast seda, kui see eelmisel nädalal langes läbi aegade madalaimale tasemele.

Ruble Bills Money Thousand Rubles Russia Russian

Rubla langus tõstaks tõenäoliselt inflatsiooni hüppeliselt, kahjustades kõiki venelasi ja mitte ainult Venemaa eliiti, kes oli varasemate sanktsioonide sihtmärgiks. Sellest tulenevad majandushäired, kui laupäevased meetmed on nii karmid, kui kirjeldatud, võib Putin kodus silmitsi seista poliitiliste rahutustega.

Analüütikud ennustasid, et venelased panustavad pankadesse ja valitsuse reservid vähenevad, kuna venelased üritasid oma sihtvaluutat turvalisemate varade nimel müüa.

SWIFTi finantssõnumite süsteem liigutab iga päev lugematuid miljardeid dollareid rohkem kui 11 000 panga ja muu finantsasutuse ümber üle maailma.

Liitlased mõlemal pool Atlandi ookeani kaalusid SWIFT-i võimalust ka 2014. aastal, kui Venemaa tungis Ukraina Krimmi ja annekteeris ning toetas Ida-Ukraina separatistlikke jõude. Venemaa teatas siis, et selle SWIFTist välja löömine oleks samaväärne sõja kuulutamisega ja liitlased lükkasid selle mõtte kõrvale. Venemaa on sellest ajast peale püüdnud vähese eduga välja töötada oma rahaülekandesüsteemi.

Laupäeval teatati, et SWIFT-iga ühenduse katkestamine oli osaline, jättes Euroopale ja USA-le võimaluse hiljem karistusi karmistada. Ametnikud ütlesid, et nad ei ole täielikult otsustanud, millised pangad katkestatakse ja et eesmärk on sihipärased funktsionaalsed piirangud.