Mis on vastutustundlik laenamine?

Lapsepõlvest peale on meile õpetatud, et ‘laenatud raha on võõras raha’. Mida see aga tegelikult tähendab? Laenupakkujad peavad enne laenude välja maksmist kontrollima laenusaaja võimekust laenatud raha tagasi maksta. Selleks kehtestab võlaõigusseadus laenupakkujale reeglid, mille alusel tuleb neil ka alati käituda. Laenupakkuja peab laenusoovja puhul kindlaks tegema tema igakuised väljaminekud, ametlikud võlad ning palga võimekuse tagasimakseteks. Laenusaaja või taotleja peab olema täiesti kindel, et suudab laenatud raha ka õigeks ajaks tagasi maksta. 

Laenatud raha kuulub kuni tagasi maksmiseni pangale või laenupakkujale. Sel puhul nimetatakse seda nn ‘võõraks rahaks’. 

Mida tähendab vastutustundlik laenamine?

Vastutustundlik laenamine on raha laenamise, kus laenatud summa on inimesele vajalik teatud väljaminekute katmiseks ning selle tagasi maksmine laenupakkujale/andjale kindlustatud. Vastutustundliku laenamise põhimõtteks on kindlustada nii laenusaaja kui ka laenupakkuja kindlustunne. 

Platvormid nagu kiirlaenubürood võimaldavad võtta laenu ilma suurema tagatiseta. Üheks populaarsemaks viisiks erakorraliste väljaminekute korvamiseks on hasartmängude mängimine. Sel puhul aga ei ole alati võit kindlustatud ning õnn mängib enim suurimat rolli positiivse tulemuse saavutamiseks. Mõned online kasiinod nagu boostcasino.com/ee propageerivad vastutustundlikku mängurlust ning aitavad ennetada sõltuvuse tekkimist. 

Kuidas vältida üleliigset laenamist?

Enne iga laenu võtmist tuleks kindlaks teha, kas see on tõesti vajalik. Ootamatuid väljaminekuid on pea igas perekonnas ning äärmise tähelepanuga tuleks kõigepealt läbi arutleda teised võimalikud võimalused kulutuste katmiseks. Enda kaitsmine laenukoorma eest aitab vältida võimalikke katastroofilisi juhtumeid, kus laenu tagasi maksmine võib olla võimatu. 

Juhul kui teisi võimalusi ei ole, tuleks erinevatelt laenupakkujatelt võtta pakkumised endale sobivas summas. Laenutingimuste lehelt tuleks esmalt üles otsida krediidikulukuse määr, mis määrab hiljem kogu tagastamisele mõeldud summa. 

Mida teha siis, kui laenu tagastamine/ tagasi maksmine on raskendatud?

Makseraskustes laenusaaja ei tohi ignoreerida saabuvaid tähtaegu ning kindlasti tuleks ühendust võtta oma laenupakkujaga. Laenusaajatel on võimalik saada maksepuhkust, mille ajal saab teha korrektuure oma eelarves, et vähendada väljaminekuid teiste kulutuste arvelt. Juhul, kui laenupakkuja ei saa teha maksepuhkust, tuleb otsida teisi võimalusi laenu tagasi maksmiseks. Tänapäeval on üheks heaks võimaluseks laenude refinatseerimine, kus teisest pangast saadud laenu abil on võimalik ära maksta vana laen. Laenu refinatseerimine toimib aga positiivselt juhul, kui uus laenupakkuja teeb pakkumise väiksema kuupõhise laenutasu nimel. 

Mida teevad pangad, et propageerida vastutustundlikku laenamist?

Pankade peamiseks eesmärgiks on laenude välja andmisega teenida endale kasumit. Seda nimetatakse intressiks. Teie soovitud laen ei ole kunagi sama suur kui tagasimakstav laen. Näiteks soovitud ja kätte saadud laenu asemel tuleb laenupakkujale tagasi maksta pea poole suurem summa. Näiteks võib tuua 5000 euro suuruse laenusoovi, kus 5 aasta jooksul tuleb tagasi maksta üle 8000 euro suurune summa. Intresside lisamine laenusummale pidurdab üleliigset laenamist ning paneb laenusoovija mõtlema teistsugustele lahendustele. 

Vastutustundlik laenamine on tundlik teema kõigile neile, kes on varasemalt võtnud ilma kindla põhjuseta suuri laene, ning sis kogenud probleeme selle tagasi maksmisega. Vastutustundlik mängurlus ning laenamine nõuavad reegleid ning riiklikud ettevõtted sellega ka regulaarselt tegelevad. 

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!