Kuidas mõjutavad emotsioonid meie füsioloogiat?

Emotsioonidega toimetulemiseks tuleb teadvustada endale neid teadvustada. Näitena võiks tuua viha. Juhul kui inimene ei teadvusta endale vihastumist, kajastub see füüsiliselt ja tihtipeale mitte kõige paremal moel. Viha kontrollimiseks on mitmeid võimalusi, kuid selle allasurumise on üheks levinumaks. Viha väljaelamine on kehale parim valik, sest vaid nii vähendatakse kehas tekkivat pinget ning vähendatakse kõrget vererõhku. Kuid pea hoogu! See aga ei tähenda, et seda peaks sotsiaalses keskkonnas tegema! Viha välja elamiseks on hea viis teha ka sporti, sest kehaline aktiivsus aitab suunata oma emotsiooni kontrollitult füüsilisele tegevusele. Lihased saavad koormust ning ajus tekivad positiivsed hormoonid (ehk õnnehormoonid nagu endorfiin). 

Lauri Nummenmaa (2013) tegi katse, kus paluti katsealustel värvida inimsiluettidel ära piirkonnad, kui avalduvad emotsioonid. Rõõmu tuntakse tavaliselt üle kogu keha, ning sel puhul värviti siluetid täies ulatuses. Masendust ning depresiooni kirjeldati kui kohati tekkivat emotsiooni ning värvimisele läks esialgu kõri piirkond ning kõht. Viha korral värviti ära südame piirkond ning pea. Vastikuse puhul värviti kopsud ning kõht. 

Emotsioonid mõjutavad meie keha piirkondasid ning füsioloogiat erinevalt ning juhul kui emotsioonid pakuvad lisaks valule kehas ka energiat, näitab see vaid pinnapealselt füsioloogilisi muutusi. Depressiooni korral tekivad inimekehas pinged ning ärevust kirjeldatakse tavaliselt kui kihelust kurgus ning klimbi neelamisel. Kuna kõri lihased tõmbuvad kokku, tekivad ka hingamisele teatud piirangud ning füsioloogiliselt tekib kehas justkui halvatus. Õnnejoovastuse korral laienevad veresooned, ning veri saab kiiremini veenides joosta. Pulss kiireneb ning hingamise sagedus muutub tihedamaks. Joovastuse korral kiheleb justkui kõik nahast allpool, ehk keha tunneb paranemise märke. 

Tugevat emotsiooni kasutavad ettevõtteid ka oma tarbeks ära. Ettevõtete juhid ja müügiinimesed teavad, et palga kättesaamisel saab töötaja dopamiini. Sellega harjumisel on töötaja ettevõttele pikemalt lojaalne, eriti veel palganumbri kasvamisel pikema aja jooksul. Kasiino platvormil nagu nutz.ee mängu võites tekib samuti õnne tunne, ning see motiveerib ka mängijat oma tegevust jätkama. Autode jaemüüjad püüavad pakkuda tasuta proovisõite, mis meeldiva kogemuse korral laekub samuti positiivse emotsiooniga, seda tõenäolisem on et klient ka ostu sooritab.

Stress kiirendab inimkeha füüsilise olukorra halvenemist ning selle pidurdamiseks tuleb inimesel leida endale sobiv viis. Parimateks moodusteks on aktiivne elviis, vabas õhus liikumine, hobidega tegelemine, kokkamine, mediteerimine, jooga, tantsimine või laulmine. Igal inimesell peaks olema vähemalt üks kindel tegevus mis aitab vähendada stressi. Ka ristsõna lahendamine aitab suunata oma tähelepanu eemale probleemidelt, vältimaks üle mõtlemist. Kui ükski loetletud tegevustest siiski ei mõju, tuleks abi otsida oma ala professionaalidelt. Psühholoogid ning terapeudid aitavad toime tulla alla surutud tunnetega ning pakuvad mooduseid sellega toime tulemiseks. Kas stressi leevendamine ka aitab kaasa heale füsioloogilisele taastumisele? Kindlasti. 

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!